Το βιβλίο της Ιστορίας διαστρεβλώνει την αλήθεια για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Το μάθημα Ιστορία της Τέχνης, όπως και το βιβλίο που το συνοδεύει από το νέο σχολικό έτος αποσύρονται από το πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου
«Πρόκειται για τερατώδη διατύπωση. Είναι βιβλίο που εκδόθηκε το 2003. Έδωσα εντολή στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) , να προχωρήσει άμεσα στην αποστολή πρότασης προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων , για οδηγίες διδασκαλίας, ώστε οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα ΄΄Ιστορία της Τέχνης΄΄ της Γ’ Λυκείου, να δίνουν τις ορθές πληροφορίες προς τους μαθητές.
Άλλωστε το βιβλίο θα αποσυρθεί την επόμενη σχολική χρονιά».
Την παραπάνω δήλωση έκανε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, με αφορμή την σχετική καταγγελία του Συντονιστή του τομέα Παιδείας Τ. Κουράκη

Ο υφυπουργός Παιδείας Α. Δερμεντζόπουλος τόνισε τα εξής:

Α. «Όντως η διατύπωση για την ιστορία του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα καθώς αναφέρεται αποκλειστικά στη μεταφορά των γλυπτών στην Αγγλία, χωρίς να επισημαίνεται ότι αποτέλεσαν προϊόν υφαρπαγής. Το ίδιο ισχύει και τον χαρακτηρισμό των γλυπτών ως «μαρμάρων».

Πράγματι η σχετική φράση βρίσκεται στη σελίδα 190 του βιβλίου μαθητή του μαθήματος Ιστορία της Τέχνης (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ).

Β. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το εν λόγω βιβλίο είχε εγκριθεί και τυπωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν εισάχθηκε στο πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου, ως μάθημα επιλογής.

Γ. Στα περισσότερα από 12 χρόνια που το βιβλίο μοιραζόταν στα σχολεία και μπορούσε να επιλεγεί από τους μαθητές, ουδέποτε είχε επισημανθεί ο,τιδήποτε μεμπτό, τόσο για το σύνολο του εγχειριδίου, όσο και για την επίμαχη πρόταση.

Δ. Το μάθημα Ιστορία της Τέχνης, όπως και το βιβλίο που το συνοδεύει από το νέο σχολικό έτος αποσύρονται από το πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου, όπως είχε προγραμματιστεί από το προηγούμενο χρονικό διάστημα

Ε. Ωστόσο, απορίες δημιουργεί η «σπουδή» ορισμένων να «αποκαλυφθούν» μέσω ανακοινώσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου «πλήγματα στην ιστορική και πολιτιστική συνείδηση όλων των Ελλήνων πολιτών» αλλά και προσπάθεια να «υπονομευθεί» το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκεί όπου πραγματικά ανήκουν.

Ζ. Η ελληνική πολιτεία έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της και συνεχίζει έμπρακτα τον αγώνα για την επιστροφή υφαρπαγμένων ελληνικών πολιτιστικών θησαυρών στη χώρα μας και επομένως οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι εκ του πονηρού.

Η. Κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν τώρα την υπόθεση.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s