Το γράμμα ενός 17χρονου μαθητή στον Γιάννη Στουρνάρα

 

«Καταστρέφετε τα όνειρα των νέων»

Γράμμα στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, έστειλε ένας μαθητής της Γ’ Λυκείου από τα Χανιά, με το οποίο ζητά να μάθει γιατί τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης, που αναφέρονται στο βιβλίο των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ, στο οποίο θα εξεταστεί πανελλαδικά, δεν εφαρμόζονται στην πραγματικότητα.

Ο Αλέξανδρος είναι μαθητής στο 1ο ΕΠΑΛ Χανίων και ετοιμάζεται να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις.

Στην εξεταστέα ύλη του μαθήματος Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ΙΙ αναφέρεται ότι «αν η οικονομία βρίσκετε σε ύφεση και η ανεργία είναι αυξημένη, τότε ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ελλειμματικός γιατί η διαρροή δαπάνης που γίνεται με την επιβολή του φόρου και που τείνει να μειώσει το εθνικό εισόδημα πρέπει να αντισταθμιστεί με τη δημιουργία μεγαλύτερης δαπάνης από το κράτος μέσω των δημοσίων δαπανών, ώστε το εισόδημα να αυξηθεί και να αποφευχθεί όσο γίνεται η ύφεση».

Και ο 17χρονος μαθητής ρωτά τον κ.Στουρνάρα: «Τι κάνετε κύριε υπουργέ; Το ακριβώς αντίθετο. Αυξάνετε τη φορολογία στις ασθενείς οικονομικά και κοινωνικά τάξεις, το εισόδημα ολοένα και περισσότερο μειώνεται, χωρίς αυτά να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, εκτός από το να βυθιζόμαστε περισσότερο στην ύφεση».

»Καταστρέφετε τα όνειρα των νέων (όπως και τα δικά μου στην παρούσα φάση), εξαναγκάζοντάς τους να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον» αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής του.

Και τελειώνει το γράμμα του ρωτώντας τον υπουργό: «Αν μπει ερώτηση στις πανελλήνιες για το τι πολιτική εφαρμόζουμε σε περιόδους ύφεσης, εγώ τι να γράψω ότι είναι το σωστό; Πρέπει να έχουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό με αύξηση φόρων και μείωση δαπανών, όπως επιδιώκετε εσείς ή ελλειμματικό, δηλαδή αυτό που εννοεί το βιβλίο ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες και το εισόδημα για να βγούμε από την ύφεση;».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s